Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme “Isı Yalıtımı” denir. Teknik olarak, dış cephe yalıtımı, mantolama farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için uygulanır.
Binalarda ısı yalıtımı yaptırmak, ekonomik açıdan olduğu kadar çevresel öneme de sahiptir. Bunun yanı sıra, ısı yalıtımı yapılarak daha konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek, konutların ömrünü uzatmak da mümkün olmaktadır. Binaların ısıtılması amacıyla büyük oranda fosil yakıtlar kullanılır. Fosil yakıtların yakılması sonucu yanma ürünü olarak açığa çıkan gazlar, hava kirliliğine ve küresel ısınmaya neden olur. Isı yalıtımı uygulamaları ile konfor koşullarının olusturulmasında kullanılan enerji miktarının azalması, küresel ısınma ve hava kirliliğinin artmasını önler. Yapılarda kurallara uygun sekilde gerçekleştirilen ısı yalıtımının bireyler ve ülkeler açısından pek çok yararı vardır.Bunların en önemlisi ısı yalıtımının enerji tasarrufuna olan katkısıdır.
Isı Yalıtımının Avantajları
Doğru yalıtım uygulamaları, konut içinde ısınma ve soğutma taleplerinde %40’tan %60’a kadar tasarruf sağlayarak enerji kaybını önler. İnsan sağlığı açısından son derece zararlı olarak bilinen rutubetli ortamların giderilmesi de ısı yalıtımı sayesinde mümkün olmaktadır. Isı yalıtımı sayesinde dış etkenlere karşı koruma elde edip, binalara yapılan bakım ve onarım masrafından tasarruf edilebilmektedir. Isı yalıtımına yapılan harcama, 4 ve 6 yıllık bir sürede kendini amorti edebilmektedir. Isı yalıtımı olan binalarda ısınma ve soğuma ihtiyaçları daha kolay karşılanabileceği için, yakıt kullanımı da azalarak, bacalardan çıkan zararlı gazlar doğaya daha az zarar vermektedir.
Isı yalıtımı olmayan yerlerde kapı altları, pencereler hatta duvarlar bile bina içerisinde ısı kaybına yol açarak enerji tüketimini artırmaktadır. Binalarda ısınma için yapılan enerji sarfiyatı neredeyse %80’ dayanan bir orandır. Bu durum enerji tasarrufunun bir an önce sağlanmasında neden acele edilmesini göstermektedir. Günümüz koşullarında yerli kaynaklı enerji üretimi, tüketimin yalnızca %30’unu karşılarken, uzmanların bu oran için 2020 yılına kadar %25’e kadar düşeceğini bildirdiği bilinmektedir. Tüm bu nedenlerden ötürü ısı yalıtımı konusunda son yıllarda talep artmış ve ekonomik hem de çevresel olarak faydalanmaya çalışılmaktadır.